Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtu i curry

Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtu i curry

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Mam coś dla Ciebie! Przepyszna pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej z curry, kurkumą i odrobiną imbiru. Przygotowanie tego zajmuje niewiele czasu, a smakuje wybornie. Do tego ma niewiele kalorii :)

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • curry, kurkuma, imbir
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • torebka ryżu

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i wytnij błony. Rozkrój na cztery kotleciki, delikatnie rozbij, po czym posyp solą i pieprzem. W większej misce lub pojemniku przygotuj marynatę: dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/4 płaskiej łyżeczki curry i kurkumy oraz szczyptę imbiru. Kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie nią pokryj. Odstaw na parę minut. Zamarynowane kotleciki z piersi kurczaka smaż na niewielkiej ilości oleju aż się zarumienią.

Mi tak przygotowana pierś z kurczaka najlepiej smakuje w zestawie z ryżem, mixem sałat z vinegretem i sosem czosnkowym.

 

Magda

Magda

Mama Krzysia i żona Darka. Zakochana w dosyć szeroko pojętej muzyce alternatywnej z przewagą indie rocka. Fanka książek fantasy, postapo (wierzy w nadciągającą apokalipsę zombie ;)), seriali Netflixa i Outlandera. W wolnych chwilach lubi pograć na konsoli lub w jakąś planszówkę (Agricola <3). Zawodowo związana z branżą internetową.

Dodaj komentarz